nagy belmagasság, nagyvonalú berendezés

Az apartman

Fernanda Marquez brazil építészirodájának egy munkáján akadt meg a szemem. Sao Paolóban egy 800 m2-es kétszintes apartman kialakítása, melyről szó van. Bravúros és inspiráló ennek a luxus ingatlannak a kialakítása. Kitűnő alaprajzi elrendezés, izgalmas átlátások jellemzik az épület legfelső emeletén lévő lakást, melyben az üveg használata nagy szerepet játszik.
Az épület központjában lévő lépcsőház, ill. lift szervezi maga köré a lakást, így az körbejárható. Két végében a társalgó és az úszómedence impozáns belmagasságát meghagyták, ellenben a tér további részeiben galériát építettek, melynek aljzata járható üveg. A belső üveg lépcső, a korlátok, és az átlátszó födém nem befolyásolja a térélményt, átlátást enged egyik helyiségből a másikba. Az a lépcső, és üveg lift kalitka mintha ott sem lenne. A galériáról a nappaliba, a lakás másik felén pedig a medencére tekinthetünk le.

A tervező több helyen használ üveget a térben.

üvegfödém galéria
üvegkorlát a galérián
modern festmény alatt dizájn fotel
izgalmas alaprajz terv
nappali a galérián

A lépcső

A két belső szintet üvegből készült lépcső és üveg falú liftakna köti össze. A lépcső az egyedüli pont, ahol kérdés merül fel bennem azzal kapcsolatban, hogy az esztétikai szempont, tehát egy szerkezeti elem könnyeddé formálása és az a cél, hogy „láthatatlansága” meghagyja az átlátást felülírta a síküveg lépcsőlapon való használhatóságával szembeni aggályokat. A síküveg ugyanis csúszik.
Az üveg csúszásmentesítésére többféle módszer létezik (a felület savmaratása, csúszásgátló csíkok, az anyagba beégetett kerámia pigmentek, fém gombok, csúszásgátló poliuretán bevonat), melyek közül lehetségesnek tartom, hogy az átlátszó poliuretán bevonat van a lépcső üveglapok felületén. Ha nem, hát tévedtem.
A mélység felett üveglapon fel és le lépkedni biztos különleges és izgalmas. A biztonságérzetemet a korlát adná, de a fogódzó hiánya miatt csak a ragasztott üveglapok élébe tudok kapaszkodni. Minden megszokható. Mégis, amennyiben ezért a szépségért azzal kell fizetni, hogy minden alkalommal fokozottan figyelnem kell a lépcsőn lefelé, akkor ezen a ponton megbukik számomra az a luxus, mely együtt jár a kényelemmel egy ilyen apartmanban.

üveglépcső, orsótérben üveglift
átlátást enged az üvegből készült lépcső és lift
átlátszó aljzat

A medence

Mivel lesüllyeszteni nem volt lehetőség, bravúros megoldással a padló szintjére építették úgy, hogy oldalának megtámasztását fém szerkezetbe épített üveg lapokkal oldották meg. Mind statikailag, mind vízzárását, a víz kipárolgás megoldását tekintve nagy kihívás lehetett a medence megvalósítása.
Átlátszó oldalán keresztül belátok a víz alá – mintha egy akváriumban lennénk, olyan érzetünk van.
Az „uszodatér” szerves része a lakásnak azáltal, hogy nemcsak egy szinten van a közösségi terekkel, de szinte teljes átjárás van hozzá a nappaliból, a média szobán keresztül. A vizet és az égboltot üvegtető határolja el és köti össze, az ablakokat kúszónövények veszik körbe hogy a természethez közelebb érezhessem magam, kint úszok a szabadban. Csodás.

medence, mint akvárium
télikert és medence-tér
látvány a medencére

Egymásból nyíló terek

A nappali világos színű funkcionális bútorai teljes kényelmet nyújtanak.
A hangsúlyok a hatalmas színes kortárs, modern festményeken és grafikákon vannak, melyek berendeznek minden helyiséget. Ezt egészítik ki a kisebb dísztárgyak élénk színeikkel és egy-egy erőteljes dizájn bútor, melyek szoborként élnek a térben.
Hagyományos konyhabútor nincs. A falsík mögé rejtett gépek és tárolók támogatják a tulajdonos szokásait. Tiszta formák, rendet teremtő funkcionalitás, csúcstechnológia.

hightech konyha
átlátás az étkezőre
moziszoba, zeneszoba
függő fotelek a nyitható-zárható teraszon

képek forrása: https://www.en-fernandamarques.com.br/residential#/malibu/

Pin It on Pinterest