Csillagos ég üvegburában
Swirl lámpa
választható színekkel

Többféle módon különböztethetünk meg lámpákat:
aszerint hogy mely helyiségekbe valók, milyen a stílusuk, milyen világításra kellenek, hogy adják le a fényüket, mennyire energiatakarékosak, trafóval, átalakítóval működnek-e vagy 230 Volttal, stb. Lakásunkban akkor járunk el helyesen, ha nem csupán egy központi világítást tervezünk be, hanem leginkább helyi fényeket alkalmazunk. Tehát általában úgysem kapcsoljuk fel a központi csillárt, ha otthon vagyunk, hacsak nem épp vendégeket fogaduk, de kicsivel később amúgy is helyi fényekre váltunk, hogy kellemes hangulatot biztosítsunk a vacsorához. Divat a LED, szinte csak Led lámpát lehet kapni a boltokban és emiatt divatba jött a ledsort magába foglaló, számtalan formával bíró, de többnyire egyenes vagy íves csíkszerű kialakítású lámpa. Én kevésbé vagyok híve ezeknek a lámpatesteknek pedig azt sem mondhatom, hogy pár év múlva kimennek a divatból. Ma a LED újdonságával és éles fényével arat, igen az energiatakarékosság jegyében.

Impozáns térben impozáns világítás

Otthonunkban a fénynek a megfelelő funkcionalitáson túl, – hogy lássuk a környezetet és amit csinálunk – kiemelő és megnyugtató szerepe is van. Erre különböző lámpatestek alkalmasak. Ma a világítástervezésben a ledszalagok elterjedésével nagy teret nyert a rejtett világítás. Nincs is ezzel baj, ha megfelelően tervezik és kivitelezik, de evvel a poszttal másra szeretném felhívni a figyelmet. Figyeljük meg a különbséget a tömeglámpák és az egyedi formatervezett lámpák között.

A dekoratív lámpák otthonaink ékszerei lehetnek.

Léteznek olyan lámpatestek, melyeket a természet formái és a természetes fényforrások ihlettek: az égitestek, a villám vagy olyan élő organizmusok, melyek képesek a fény kibocsátására ( biolumineszcencia). Alkotóik formatervezők, dizájnerek, vagy csupán a természet közelségéhez ragaszkodó, a természet csodáit bámuló kreatív emberek, akikben ott munkál az alkotás vágya és öröme. Bájos lehet egy fűzfavesszőből font búra, áttört strucctojásból festett vagy féldrágakövekkel díszített lámpa. Mégis tágra nyitott szemmel csodálkozok rá egy egy lenyűgöző szoborra, mely stilizált termést, virágot, tengeri állatot idéz. Ezek, a formatervezők által hosszú hónapokig érlelt, természet ihlette formák sokszor túl mennek az elsőre felismerhető, gondolkodást nem igénylő, egyszerűen azonosítható, nyilvánvaló tárgyak körén és mélyebben hatnak. Előhívhatnak érzeteket, emlékeket, megidézhetnek elásott történeteket. Formáik és fényük köré történet szövődik. A stilizált forma mindig precíz kivitelezéssel párosul.

Maija Puoskari erdei inspirációja
– gomba és makk lámpák

Sokféle hasonlóan bájos, meghökkentő, elgondolkodtató, varázslatos lámpa létezik. Lehet, hogy nem az első, utunkba eső áruházban akadunk ilyenre. Anyaguk szerint lehetnek rattan, vessző, papír, textil, fa, fém, tojás, zsinór, fonál. Az üveg és a fény találkozása varázslatos. Gyakori a fa és a kerámia, fém és papír, fém és textil, zsinór vagy szalag ötvözése. Forma szerint idézhet virágot, gubót, bogarat, bábot idéző, tengeri állatokat: medúzát, csigát.

Milyen terekben alkalmazhatók ezek a lámpák?

A nagy méretű lámpatesteket magas és tágas terekben érdemes használni, a hosszúkás formájú vagy több, különböző magasságú lámpatestet lépcsők orsótereiben láthatunk. Kovácsoltvassal vagy fával kombinált befőttesüveg rusztikus házakba, konyhákba való. Hajtogatott elemekből összeállított virágforma modern vagy retro stílus megfelelő kiegészítője.

Hogyan alkalmazzuk?

Sky Garden

Egymagában szép vagy csoportban dekoratív lámpákat különböztetünk meg. Csoportban helyezzük el, ha a megvilágítandó terület mérete vagy formája úgy kívánja, tehetünk azonos távolságra több lámpát, rakhatjuk különböző magasságokba is. A ritmus, a játékosság mindig vonzza a szemet. Ha visszafogott, nyugodt környezetbe helyezünk lámpatestet, akkor az lehet vibráló, fókuszpont. Ha mozgalmas és színes a háttér, akkor ügyelnünk kell a mértékre, a letisztult forma és egynemű szűrt fényt adó lámpatest indokolt. Például a marokkói lámpák sajátja, hogy a perforált részeken keresztül a fény ezernyi kis foltban vetül a falra, – ha ez dús mintájú tapétával találkozik, inkább káosz alakul ki. A lámpa helyének megszokottól eltérő megválasztása meglepően hat. A mennyezet közepéről lelógó csillár helyett a szófa mögé aszimmetrikusan elhelyezett kisebb burájú világítótestet helyezhetünk el, akár többet is csoportban. Vagy a tér egy eddig sötétebb sarkának hangsúlyt adhatunk egy finom kisebb méretű lámpával. Tehát használjuk többet ezeket a dekoratív világító kisplasztikákat.

Színes üveg függők

Pin It on Pinterest