Julia Child ergonómikus konyhája

Meryl Streep Julia Child szerepében

Legtöbbünk a Julie & Julia (Két nő egy eset) c. filmből Meryl Streep feledhetetlen alakításán keresztül ismerte meg az amerikai származású de a francia konyha tudóját, számos szakácskönyv szerzőjét, Julia Child-ot.

 Élete legfőbb színtere, a konyha szoros kapcsolatban van jellemével. Ha végig pásztázunk bármelyik konyháján, összefüggést fedezhetünk fel a berendezés és e maximalista szakács- üzletasszony személyisége között.

Az élet szeretete, a lelkesedés, az elhivatottság mutatkozik itt és a fanatikus gyűjtögetés.

Julia kedvenc eszközével

Julia Child önmagát adta a képernyőn is. Egy darabos mozgású talán szokatlan magassága miatt esetlenül mozgó, humorral megáldott magnetikus személyiségről van szó, aki hibáival együtt vállalta önmagát. Ez a természetesség, közvetlenség és hatalmas energia, mely a TV képernyőjén is átsugárzott. A főzést azok számára is más megvilágításba helyezte, akiknek addig nyűg volt.

Miért különbözik ennyire a legtöbb mai városi háziasszony és Julia Child bármelyik konyhája?

A párizsi tanulóévek alatt tapasztalt ipari konyhák miliője, tökéletessége találkozik az amerikai stílusú konyhával, a francia könnyedséggel és a tulajdonos magával ragadó egyéniségével.

Julia egyik konyhája

Ma az egyik fő trend – leginkább a nagyvárosban – a letisztult, modern konyha. Értjük is, főleg ha a nappali tér része, melybe bele kell simulnia, részévé kell váljon. A konyhabútor gyártók és forgalmazók gyönyörű felületekkel rukkolnak elő. Minden zárt. A fióknak csendben kell csúsznia, az ajtónak csapódás nélkül kell bezáródnia.

A múlt század közepe óta fejlődött a konyhatechnológia, új anyagok születtek, új vasalatokat használunk, újabb divatoknak hódolunk és úgy érezzük egyre kevesebb idővel rendelkezünk.

Pedig mára sem vesztette hangsúlyát és értékét az otthon főzés öröme.

Mégis, mintha valami magunk által felállított elvárásnak akarnánk megfelelni: a vacsora előálltával a rend és tisztaság is elkészült – s ezért zárt frontok mögé rejtjük a nyomokat, s egyúttal az élettel teli konyha jelenlététől is megszabadítjuk a családot, attól, amit Child a ház társasági központjának, dobogó szívének tudott.

Julia Child híres fakó kékeszöld konyháját férje tervezte, aki folyamatosan átélte a főzés és vendéglátás örömét Julia mellett.

A kék konyha

Szerencsés az az együttműködés, ahol a lakberendező segítségével az ügyfél rátalál valódi vágyaira, ahol a komplex tervezés a család, a háziasszony szokásaihoz igazodik, de a berendezés bátran felvállalja a konyha valódi szerepét.

Meg kell tanulnunk élvezni minden, a konyhában eltöltött percet. Julia Child ennek átadásában úttörő volt.

Ergonómikus volt Julia Child konyhája?

Az ergonómia :

Az emberi sajátosságok kutatása során feltárt és rendszerezett információk eredményeinek, módszereinek, elveinek alkalmazása az emberi környezet tervezése során.

Egyszerűen:

Az emberi test arányaihoz igazított tervezés – mely ez esetben a konyhában az egészséges és komfortos munkavégzést biztosítja. Ez nemcsak konkrétan centiméterekben kifejezett szélességi, magassági, mélységi, méreteket jelent, hanem azt is, hogy a vitathatatlan munkafázisok sorrendjét kövesse a konyha elrendezése, amennyiben a lehetőségünk megvan erre. Tehát ne kelljen naponta plusz több száz métert gyalogolni egy helységen belül ha meg lehet úszni a töredékével. Átgondoltan, az adott munkához szükséges eszközök, alapanyagok könnyen elérhető távolságban legyenek.

Az ergonómia célja a konyhában: a hatékony munkavégzés elősegítése. Minél kisebb testi megterheléssel és minél nagyobb élvezettel, mihamarabb készüljön el az ízletes vacsora.

A perforált falpanel

 Child mind környezetében, mind munkavégzésben gondos volt. Ő sem kedvelte a zsúfoltságot és a rendetlenséget. Perforált falpanelek borították az üresen maradt falakat, erre aggatta réz lábosait, serpenyőit, kisebb nagyobb ritkaságszámba menő eszközeit, melyek izgalmas ritmusba rendeződtek. Némelynek funkcióját ma sokáig találgathatnánk.

Mi ez ha nem kitűnő dizájn: az ergonómia, a funkció és az esztétikum együttese.

Nem kiállítást tervezünk a számtalan konyhai eszközből minden háztartásba betervezni. Ez Julia Child sajátja volt. Ő a konyhát úgy fogta fel, mint egy szuper precíziós területet. Csupán egy kis életet szeretnénk becsempészni a zárt frontok közé, hogy ne kerüljünk még távolabb a természettől, a valós természetünktől.

Ne a divat mondja meg hogy ki vagy! (Pajor Tamás közlése után).

Őrizzünk meg abból minél többet amit nagyanyáink tudtak főzésben, összetartásban, vendéglátásban.

 Képek forrása:

http://www.katedudding.com/newsletters/jun-2013.shtml

https://www.pinterest.com

http://doriegreenspan.com/

Pin It on Pinterest