Church of all Souls

Az angol építész pár épülete Londonban és az Angliai vidéken kötelező látnivaló az építészet kedvelői számára.

Egyetlen fennmaradt szakrális épülete a Church of all Souls (Minden Lelkek Temploma), melyet 1822-25 között tervezett és a Regent Street-i fejlesztési munkáihoz kapcsolódik.

John Nashnek ez nem a legjelentősebb munkája, s annak idején nem volt jó fogadtatása. Életében az anyagi csőd és a szakmai kudarcok is jelen voltak. Ennek ellenére a klasszicista építészet jelentős egyénisége volt Angliában, aki bátran alkalmazta munkáiban a különböző stílusok ötvözését, sokszor a megrendelői igényeket kielégítve.

Tehát a Regent’ street végén, a Langham Place közepén ékeskedik egy eklektikus, furcsa épület gótikus toronnyal, alatta kör alakú oszlopcsarnokkal és a mögé kapcsolódó hajóval.

Izgalmas ahogy antik templomokra emlékeztető, bábos korláttal lezárt alsó rész fölött hasonló, jóval kisebb méretben ismétli meg ugyanezt, majd egy sokszögletű, gótikus építészetből idéző huszártorony zárja le a kör alapú bejárati részt. Irtó modernnek látom.

Mögé háromhajós épülettestet tervezett, mely a reneszánsz iránti elismerését jelzi. Nagy méretű osztott ablakaival engem már a később divatos gyárépületekre emlékeztet ez a hátsó tömb kívülről.

A belső tér visszafogott, a fehér szín dominál, alig díszített, viszont hatalmas ablakai sok fényt engednek be.

A protestáns felekezeti elvárásokhoz áll közel ez a téralakítás. Meglepő, mennyire nem érezzük a szokásos templomi hangulatot, látszólag alig van szakrális jellege, melyre a térarányok rásegítenek : inkább széles mint magas a belső tér. Egy oltárkép és az orgona ami utal arra hogy templomban járunk. Mondhatnánk, hogy polgárivá vált, szinte. A minimális dekoráció a mennyezeten antik mintákat idéz, a karzaton álló oszlopok fejezetei szintén.

A földszinten a fix padsor hiánya az aktuális rendezvényhez szabadon alakítható teret tesz lehetővé.

Itt nem az gazdag díszítettségen, a papi szertartásokon van a hangsúly. Istennel való kapcsolatot nem az égbe nyúló hatalmas kupolák, tornyok, színes rózsaablakok segítségével érjük el. Az üdv eléréséhez nincsen szükség erre.

Ma a templomban intenzív gyülekezeti élet van, híres kórus, hangversenyek, melyhez gyakorta csatlakoznak neves énekesek a világ minden tájáról.

 

Pin It on Pinterest