Nem is sejtettem egy Londoni metróból megpillantva a portált, hogy ilyen múlt rejtőzik a pékség üvege mögött. Tudom, Budapest is egyre hevesebb a kenyerek, cipók, péksütemények sütésében.

A világ legjobb kávéja azonban a belga Alain Coumont ’A napi kenyér’ elnevezésű pékségében kapható. Bátran ki merem ezt jelenteni. Mennyire sajnálom, hogy nem kérdeztem rá, hogyan készítik, mit adnak a tejhez hogy habja ennyire selymes és lágy ízű.

„Egyszerű volt az ötletem, egy hely, ahol távol az otthontól otthon érezhetem magam” – írta Alain.

200 üzlete van szerte a világban, legalább 15 csak Londonban.

Tradicionális, friss rusztikus kenyeret vásárolhatunk polcról. Fül nélküli csészékben gőzölgő forró csokoládét, foszlós croiassant, izgalmas salátákat és felejthetetlen kávét szolgálnak fel.

A belsőépítészet elegáns megoldásai: a kifele bolt, befele kávézó frappáns megoldása; a teret kreáló hatalmas, tükrös ablaksor ; a kazettás mennyezetet imitáló álmennyezet; az intimebb bokszok, melyek régi vasúti kocsi fülkéit idézik; a csónak evezőkkel, mely mindannyiunkban a szabadság és a nyugalom érzését hozza. A vidéki stílust domináns fa használattal keveri ipari részletekkel és friss, modern idézetekkel. Nézzük, ahogy teret ad és hagy – annak, hogy lassan- lassan, békében létezzünk csak magunk, vagy kettesben – s elfogyasszuk reggelinket.

A tulajdonos szlogenje: a hely, „ ahol a múlt találkozik a jelennel és a jövő ma van”. Úgy is mondhatnám: itt megszűnik az idő. Az örök jelen, melynek részesei vagyunk.

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.

 

Pin It on Pinterest