A nemzetközi lakberendezési trendek szerint leáldozott a pillangó- és más rovar motívumok alkalmazásának ideje. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy vannak szimbólumok, melyek sosem mennek ki a divatból, időtlen jelképek, melyeket bátran alkalmazhatunk otthon, munkahelyi környezetben, üzletekben és a vendéglátás létesítményeiben.

Grafika

A szimbólum

Maga a szimbólum görög eredetű szó (szümbolon) azt jelenti: melléállítás, összevetés, egybeesés, ráismerési jel.
Eredetileg a szimbólum két egyenrangú elem egységben való kiteljesedése. Azt a mögöttes, mélyebb jelentést hordozza, amely a két összetartozó fél között keletkezik – megegyezéssel. Ez a jelentés sokszor nem nyilvánvaló.
A szimbólum vagy jelkép, a művészet fontos kifejezőeszköze, de mindennapi életünk is tele van szimbólumokkal és bármilyen dolog felruházható szimbolikus jelentéssel. A nyelv is egy szimbólumrendszer.

Wall&Deco tapéta

Egy kis biológia

Pillangó: szárnyas rovar, amely teljes átalakulással fejlődik ki. Az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának utolsóként kifejlődött rendjébe, a Lepkék rendjébe tartozik. Nappali változata, a pillangó, nektárral, virágok nedvével táplálkozik. A pillangók lábán egy különös ízérzékelő receptor található. Amikor a virágokra száll, azzal ízlelgeti édességüket.

Wall&Deco Envol tapéta

A pillangó mint szimbólum

A pillangó szó ógörögül pszükhé (Psyche), jelentése: lélek. Pillangó és lélek így a nyelvi szimbólumok szintjén ugyanazt jelenti. A törékeny, rebbenő, megfoghatatlan pillangó történetében ott van a lélek fejlődésének története. Hernyó-, báb-, és pillangófokozatokon történő átváltozása a testi lét, a visszavont élet, azaz a halál és a teremtés határállapotából kitörő lélek analógiája.

A teljes átalakulás szimbóluma. Hernyó formában mozdulatlanul, begubózva várakozik rátapadva egy faágra. Nem tesz semmit, rábízza magát a sorsra, arra ami a pillangónak adatik. Nem akar mást. Amint leveti burkát, feléled és szárnyra kap, a lét egy új aspektusát tapasztalhatja meg.

Cameron mathieson organikus lámpája – olyan mint a hernyó báb

Egy szúfi mese szerint Allah neve megjelenik a pillangó szárnyán, amikor a Dervis az ég felé emeli a karját és reá száll. A dervis ekkor kap igaz bizonyosságot Istenről. A szúfi bölcsek azt tartják, hogy a szívek közepében egy arany mag rejtőzik, mely Allahtól való, s mely minden emberben azonos. A dervis tánca, imája ekörül a fénylő középpont körül forog, s ebbe a fény középpontba olvad bele a tánca végén. A pillangók különös mozgása tényleg egy táncra emlékeztet. Ha sokáig figyeljük, szétárad bennünk a könnyedség és az öröm.

Szimbólum a lakberendezésben- kiegészülés

A művészetben és az otthonunkban, egy jelkép használata azzal egészül ki, hogy bizonyos esztétikai elveknek is megfelel. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a lakásunk a sajátunk, azaz részünknek gondoljuk, megnyilvánulásunk, létünk kiterjedéseként kezeljük. Így tehát tükröződnie kell rajta, benne – szimbólumokon keresztül is- olyan hatásoknak, érzeteknek, melyek hozzánk kötődnek. Ezért rólunk beszél, mutatja aktuális állapotunkat.

Lehetséges, hogy öntudatlanul, titkos vágyainkat jelzi egy-egy momentum, kép a falon, a tárgy a könyvespolcon, a grafika a tapétán. Bármi, ami megérintett minket, amibe első látásra bele szerettünk egy lakberendezési üzletben, egy régiségkereskedőnél vagy belsőépítészeti szájtokat, képeket böngészve a neten – és most haza hoztuk, hogy örömünket leljük látásában, birtoklásában.

A jó lakberendező ráérez ügyfele vágyaira, felismeri mit szeretne valójában látni és láttatni maga körül.

A szimbólumok lelkünk titkos kódjai. Egy szín eltúlzásában, egy hangsúlyos tárgy formájában megjelenítjük otthonunkban azt, amit személyünkön belül elnyomtunk, azaz hiányzik. Így egészülünk ki teljessé, így egészít ki minket a lakásunk.

A szimbólum a valóságot közli, ha képesek vagyunk jól olvasni.

Ingo Maurer J.B.Schmetterling lámpa

A pillangó szimbólum használata

Formatervezők szívesen nyúlnak a pillangó szimbólumhoz egy tárgy megalkotásánál, vagy tapéta motívum tervezésénél.

A pillangó képes megörvendeztetni környezetét, és örömöt hozni életükbe. Olyan, mint egy boldog fuvallat. Benne van a törékeny szépség, és egy új világ felfedezésének vágya. Ezért mértéktartóan alkalmazva a lakás különböző helyiségeiben kedves és vonzó.

Gyerekszobába, kislányok szobájába kitűnő választás – hiszen a pillangó szárnyai a tündérmesékben is megjelennek.

Véletlenszerű léte az otthonunkban változást kelthet, kimozdulást inspirálhat.

A tudatosan választott pillangó szimbólum segít életünk fordulópontjain áthaladni, és türelemre tanít.

F Schumacher Birds and Butterflies tapéta

Fürdőszobában a megtisztulás rituáléjához társítható.

Az elénk került szimbólumok üzenete hozzánk szól, a legősibb formában, képekben üzennek nekünk valamit – magunkról. Használjuk tudatosan.

Miképp használja a lakberendező

Keretbe helyezett lepkék sora drámai hatást kölcsönöz ennek a fürdőnek:

https://www.architecturaldigest.com/gallery/great-gallery-walls-slideshow?mbid=social_facebook#1

Arany színekben játszó stencil pillangók rozettája a mennyezeten:

http://designinspiration.typepad.com/design_inspiration_planet/2011/09/index.html

Mintás függönyként alkalmazva nagyvonalúan rogy a padlóra:

Harlequin Papilio függöny

Papírkoszorúként ajtódísznek vagy falra:

papírból, polipropilénből kivágott formákból koszorú, zuhatag, füzér, asztaldísz

Meg kell jegyezni, hogy a természetvédelmi törvény értelmében ma magánszemélyeknek tilos a lepkegyűjtés és preparálás, az élő lepkék, pillangók a természet részei.

Kiemelt kép: Graham&Brown tapéta

Fotók forrása: Pinterest

források: www.lelekpillango.hu; http://minelli.hu/szimbolumtar-pillango

Köszönet Balázs Rozáliának!

Pin It on Pinterest